Maya Kamaty

La Réunion

Zangeres Maya Kamaty uit Réunion verbindt traditionele en moderne Maloya-muziek met elkaar en is ongekend populair op het eiland. Haar muziek is zowel onstuimig origineel als experimenteel, een mix van Afrikaanse ritmes, Franse chanson en moderne electro-pop. Voor haar nieuwste album ‘Sovaz’ werkt Maya Kamaty samen met artiest, componist en beatmaker Sskyron. Met de vibe van rebellie en de ongecensureerde uitdrukking van een volledig zelfverzekerde vrouw, brengt ze een nieuw genre, dat ze zelf omschrijft als ‘Kreol Urban Pop’, een mix van urban, hiphop, trap en pop. 

Maloya is de traditionele liedvorm van het eiland Réunion – geboren uit de onderdrukking van Afrikaanse en Malagassische slaven op de suikerplantages. Het werd een uitdagend symbool van identiteit en werd daarom tot 1981 verboden door de autoriteiten. Maya Kamaty’s vader Gilbert Pounia was een van de kopstukken in de bevrijding van de Maloya muziek. In zijn band Ziskakan zong Maya Kalaty als achtergrondzangeres.

Na haar studies in Frankrijk keerde Maya terug om haar Creoolse roots te bekrachtigen en een eigen band te vormen. In haar indrukwekkende debuutalbum Santié Papang combineert ze maloya-ritmes met akoestische instrumenten en elektronica. Haar tweede album Pandiyé is meer in het genre dat ze ‘Creoolse electropopmuziek’ noemt. ‘Sovaz’ gaat op zoek naar het idee van een zekere ruwheid en brutaliteit- een houding die ontleend is aan de codes van straatbendes, van bad boys, van rebelse meisjes. 

Kom genieten van haar prachtige stem, heerlijk bad girl charisma en originele composities!