Sona Jobarteh

Als koraspeelster is Sona Jobarteh uniek. Waar andere meesters uitmunten in traditie, is haar stijl eclectisch: virtuoos spel als gelaagde toevoeging aan West-Afrikaanse popsongs. Ze is bovendien de eerste vrouwelijke griot die de kora professioneel bespeelt. Een pionier, maar bovenal een mature muzikante die haar strepen heeft verdiend.

Jobarteh werd geboren in een van de vijf koninklijke families van griots, de bewaarders van de orale tradities van het Mande volk. Haar vader is Gambiaans, haar moeder Brits. Ze groeide op in Londen en studeerde er compositie, waarna ze naar haar familie in Afrika trok om de eerste vrouwelijke koravirtuoos te worden. De afgelopen zeven eeuwen werd de kora enkel van vader op zoon doorgegeven. Jobarteh leerde het van haar broer en later haar vader.

Jobartehs familie heeft een stevige reputatie van befaamde meesters. Haar grootvader is koraspeler Amadu Bansang Jobarteh, een waar icoon in Gambia, en haar broer Tunde Jegede. Haar neef is de gevierde Toumani Diabate uit Mali, die het instrument wereldwijd naar het heden bracht.