Dobrila & Dorian Duo

Macedonië

Fusie van Macedonische liederen, electro en improvisatie

Dobrila & Dorian Duo gaan samen een dialoog aan tussen traditionele Macedonische melodieën en de experimentele ruimte van improvisatie, waarin geluiden en stilte een nieuwe betekenis krijgen. Resultaat is een meesterlijk uitgevoerd samenspel van traditie – het gekende –  en een radicaal nieuwe, elektronische improvisatie laag – het ongekende. Het traditionele Macedonische ensemble wordt vertolkt door Dorian’s oud,  live looping en de betoverende stem van Dobrila.

Dobrila en Dorian werken sinds 2008 samen als leden van Chalgia Sound System, een van de bekendste Chalgia-muziekbands. Hun gezamenlijke muzikale avontuur – Dobrila & Dorian Duo – begon in 2020 met de creatie van ‘Apocryph’, een album dat internationaal erkend werd als meesterwerk. Na een tour doorheen Europa maakten ze in een nieuw album –  ‘Pile shareno’ ( 2023) – waarin ze hun experiment verder zetten en zowel de oud als de stem elektronisch modificeren. 

Dobrila studeerde bij enkele meesters in de Macedonische muziek zoals Vanja Lazarova, Mirvet Belovska en Kiril Manchevski, maar ze wordt ook beïnvloed door allerlei verschillende manieren van zingen en stemwerk. Dorian Jovanović heeft aan vele projecten meegewerkt of op zijn naam staan: String Forces, Axiotomic, Dorian Oud Quartet, Amalgams.

Sfinks werkt nauw samen met tal van internationale partners. We hebben een groot en sterk netwerk van festivals en muziekorganisaties over de hele wereld. Die lokale specialisten houden ons voortdurend op de hoogte en inspireren ons met straffe en onverwachte artiesten. Zo groeit er elk jaar een unieke, met de hand geplukte line-up vol originele pareltjes en internationaal opkomend talent!

Onze collega’s van het fantastiche Offestin Skopje/Macedonië brachten ons in contact met Dobrila & Dorian en we wisten meteen dat die absoluut op Sfinks moesten komen. Mis het niet!