Line-up Sfinks Mundial 2024

13:00 – Galicische folk

100 VOLTAS

Verónica Codesal, Didier Laloy & Damien Chierici

De Spaans-Belgische Verónica Codesal schijnt met het project 100 VOLTAS nieuw licht op de levende Galicische cultuur en muziek. Ze wordt begeleid door Damien Chierini (viool) en Didier Laloy (accordeon). Samen kozen ze voor een repertoire doordrenkt van het traditionele Galicië en gepeperd met hedendaagse invloeden als elektronica, stompbox, diatonische accordeon, viool, …

Verónica Codesal, wiens familie Franco’s regime ontvluchtte voor België, keerde terug naar haar geboortestreek om traditionele liederen te verzamelen. Gewapend met haar pandeireta (een kleine tamboerijn) en haar cunchas (schelpen) versiert Verónica deze oude melodieën met woorden van voornamelijk hedendaagse Galicische dichters, waarvan sommige speciaal voor het 100 VOLTAS – project zijn geschreven. De teksten zijn een eerbetoon aan de vele gezichten van Galicische vrouwen: echtgenotes, moeders, dochters, arbeiders, kunstenaars en activisten.

15:00 – Ethio-jazz

Kolonel Djafaar

Kolonel Djafaar is een populaire Antwerpse brassband die Afrobeat, Ethio jazz en psych rock naadloos laat samenvloeien. 

De band kreeg in 2021 wereldwijde erkenning na hun succesvolle debuutalbum ‘Forgotten Kingdom’ (2019), gevolgd door een reeks explosieve concerten.

In de periode van hun laatste album ‘Getaway’ was er een cruciale verschuiving in bandleden, waaronder Emiel Lauryssen op trompet en Philip Matthhijnssens op de gitaar. Het palet van de band verbreedde van hun kenmerkende  Afrobeat- en Ethio-jazz-vibes naar  psychedelische rock en soul-invloeden, surfrock, Morricone Spaghetti Western-gitaar en Afro Cubaanse beats.

Tijdens hun liveoptredens komt dit bruisende ensemble echt tot leven. Laat je meeslepen door hun rijke muzikale caleidoscoop van subtiele grooves tot scheurende solo’s!

17:00 – Rumba Congolaise

Klody Ndongala

Klody Ndongala is een zanger, gitarist en componist uit Kinshasa. Hij is een meesterlijke gitarist en heeft een uitzonderlijke stem, vaak getint met zijn kenmerkende falsetto. Klody’s Afro-Caribische stijl met ingenieuze muzikale composities, weerspiegelt de diversiteit van zijn muzikale achtergrond en eclectische smaak. – een stijlvolle mix van rumba, Latin en Kaapverdiaanse grooves. 

Klody’s muzikale carrière begon in de jaren tachtig, eveneens de periode dat hij naar Brussel verhuisde. In 1986 stond Klody op Sfinks met één van de eerste Congolese groepen die ook een Belgisch publiek wist aan te spreken: Claudy & Co. 

Hij werkte samen met alle grote namen van de Congolese Rumba: Franco Luambo Makiadi, le Grand Kallé Kabasélé, Likinga van Zaiko Langa Langa, Tshala Muana – en onlangs ook met de Angolese ster Bonga.

Vandaag is Klody Ndongala een vaste waarde in de Belgisch-Congolese muziek scene!

19:00 – Latin

ChaChaChalina

ChaChaChalina – een Nederlandse latinband – brengt een onvergetelijk concert vol hard groovend eigen repertoire en strakke latinjazz, met een New Yorkse salsa feel en uitstapjes naar de moderne Cubaanse timba. 

Het internationale karakter van de bandleden bestaat uit frontzangeres en percussioniste Chalina Smit, pianist Dani Brands, de Venezolaanse master percussionist Gerardo Rosales en de Griekse trombonist Yiannis Marinos.

Afgelopen zomer lanceerden ze hun eerste album ‘El Reflejo’ – een reflectie naar jezelf en hoe je het leven weerspiegelt. En hoe kan dat beter dan helemaal los te gaan op deze energieke en vurige grooves!

21:00 – Reggae

Panache Culture

Panache Culture betekent ‘verschillende culturen’ en staat bekend om haar mix van Arabische en Jamaicaanse sounds met drum ‘n’ bass beats, rap en raï. 

De band werd in de jaren tachtig opgericht door de vier Marokkaans-Belgische broers Hamra, en over de jaren aangevuld met artiesten uit Senegal, Italië, Griekenland, Jamaica, Engeland en Zaïre. 

Panache Culture werkte samen met artiesten zoals Mad professor, Earl 16, Mickey Spice, Daweh Congo, Prezident Brown, Anthony B, Rico Rodriguez, Black Steel, Macka B en alle artiesten van Barry O’Hare, X-Rated.

In hun muziek bezingen ze zowel het leven vol positive vibes als thema’s die rebellie doen ontvlammen. Zo nemen ze ons dus zowel muzikaal als inhoudelijk mee in een wereld waar reggae een nieuwe dimensie krijgt. In 2014 bewerkte de band zelfs Mozart tot reggae met de hulp van muzikanten van het Koninklijk Filharmonisch Orkest Luik! 

Ongetwijfeld zwaar shaken op deze rijke cocktail van pure reggae, Oosterse klanken en Noord-Afrikaanse beats! 

22:30 – Afrobeats & more

Brooke Bailey

Maymuna Suleyman aka Deejay Brooke Bailey, is een internationale Dj met Ghanese en Belgische roots. Haar liefde voor muziek ontdekte ze op een zeer jonge leeftijd. Ze zingt, speelt viool, studeerde Media aan de universiteit en kan zelfs acteren, een dame van alle markten dus! 

In 2012 wordt zij residentiële Dj in Noxx als Dj Brooke Bailey. Haar liefde voor Afrobeats ziet ze als een manier om haar trots op haar Afrikaanse afkomst te tonen. Vanaf 2019 speelde ze in 30 verschillende landen, van Zweden, Cyprus, Dubai, Oman en de VS tot Ghana, Nigeria en Zuid-Afrika. Ze werkte samen met bekende artiesten als Ckay, Pappy Kojo, YKB, Davido en Wizkid. Nu is ze een van de vaste deejays van de presidentiële familie van Equatoriaal-Guinea en staat ze op de lijst van de beste vrouwelijke deejays ter wereld.

Mis haar dus niet op Sfinks Mundial!

Terrein – Batucada do Brasil

Coco Ralado

De vrolijke percussionisten van Belgisch-Braziliaanse sambastreetband Coco Ralado brengen strakke sambaritmes verrijkt met funk, hip-hop, afro- en samba-reggaebeats.

Ze duiken overal op: van festivalpodia (Couleur Café, Mano Mundo, Sfinks, Afro-Caribbean,….), tot straatfeesten  (Kortrijks Zomercarnaval, Sambafestival Coburg, Eindhoven,…). Soms vallen ze een radio- of tv-studio binnen (STuBru, Ketnet, Villa Vanthilt), spelen ze samen met de Braziliaanse topgroep Olodum en tussendoor reizen ze al eens naar Brazilië voor inspiratie en herbronning (en Caipirinha).

De ambiancemakers namen zelfs een full-CD op onder de titel “Paixão & Fogo” (passie en vuur) en blijven intussen hun sterke reputatie als streetband waarmaken.

Het is geen feest als Coco Ralado niet is geweest!

Terrein – Met zijn Bakfiets

Papa Mojito

Geen Sfinks zonder de papa!

Papa Mojito brouwt op zijn bakfiets een eigenzinnige cocktail van muziek uit alle werelddelen (latino, merengue, salsa, raï, soukous, cumbia, balkan, punjab, …) in een mix met een scheutje folk en nederlandstalig wereldklanken. Op feestjes mag er gerust wat rock ’n roll, electroswing, new wave, muziek uit de jaren 60-70-80, walsen, tot zelfs dance aan worden toegevoegd.

Feestvreugde overgoten met de nostalgische sfeer van vintage radio’s, vinylplaten, samenhorigheid en de gezelligheid van wijk tot bruisende wereld, … besprenkeld met af en toe een glaasje mojito.