Line-up Sfinks Mundial 2024

13:00 – Galicische folk

100 VOLTAS

Verónica Codesal, Didier Laloy & Damien Chierici

De Spaans-Belgische Verónica Codesal verzamelde voor het project 100 VOLTAS traditionele Galicische liederen.  Gewapend met haar pandeireta (een kleine tamboerijn) en haar cunchas (schelpen), versiert Verónica deze oude melodieën met woorden van hedendaagse Galicische dichters. De teksten zijn een eerbetoon aan de vele gezichten van Galicische vrouwen: echtgenotes, moeders, dochters, arbeiders, kunstenaars en activisten.

Ze wordt begeleid door Damien Chierini (viool) en Didier Laloy (accordeon). Samen vermengen ze de de traditionele muziek met hedendaagse invloeden als elektronica, stompbox, diatonische accordeon, viool, …

15:00 – Ethio-jazz

Kolonel Djafaar

Kolonel Djafaar is een populaire Antwerpse brassband die een bruisende mix van Afrobeat, Ethio jazz en psych rock brengt.

Hun debuutalbum ‘Forgotten Kingdom’ (2019), werd een gigantisch succes en gevolgd door een reeks explosieve concerten.

Met hun laatste album ‘Getaway’ wisselden er enkele bandleden, waaronder Emiel Lauryssen op trompet en Philip Matthhijnssens op de gitaar. Het palet van de band verbreedde van hun kenmerkende  Afrobeat- en Ethio-jazz-vibes naar  psychedelische rock en soul-invloeden, surfrock, Morricone Spaghetti Western-gitaar en Afro Cubaanse beats.

Laat je meeslepen door hun rijke muzikale caleidoscoop van subtiele grooves tot scheurende solo’s!

17:00 – Rumba Congolaise

Klody Ndongala

Klody Ndongala uit Kinshasa is een meesterlijke gitarist en heeft een uitzonderlijke stem, vaak getint met zijn kenmerkende falsetto. Zijn Afro-Caribische muziek is een stijlvolle mix van rumba, Latin en Kaapverdiaanse grooves. 

Klody’s muzikale carrière begon in de jaren tachtig. In 1986 stond hij op Sfinks met één van de eerste Congolese groepen die een Belgisch publiek wist aan te spreken: Claudy & Co. 

Hij werkte ook samen met alle grote namen van de Congolese Rumba: Franco Luambo Makiadi, le Grand Kallé Kabasélé, Likinga van Zaiko Langa Langa, Tshala Muana – en onlangs ook met de Angolese ster Bonga.

Vandaag is Klody Ndongala een vaste waarde in de Belgisch-Congolese muziek scene!

19:00 – Latin

ChaChaChalina

ChaChaChalina – een Nederlandse latinband – brengt een onvergetelijk concert vol hard groovend eigen repertoire en strakke latinjazz, met een New Yorkse salsa feel en uitstapjes naar de moderne Cubaanse timba. 

Het internationale karakter van de bandleden bestaat uit frontzangeres en percussioniste Chalina Smit, pianist Dani Brands, de Venezolaanse master percussionist Gerardo Rosales en de Griekse trombonist Yiannis Marinos.

Afgelopen zomer lanceerden ze hun eerste album ‘El Reflejo’ – een reflectie naar jezelf en hoe je het leven weerspiegelt. En hoe kan dat beter dan helemaal los te gaan op deze energieke en vurige grooves!

21:00 – Reggae met Noord-Afrikaanse beats

Panache Culture

Het wordt ongetwijfeld zwaar shaken op deze rijke cocktail van pure reggae, Oosterse klanken en Noord-Afrikaanse beats! 

Panache Culture betekent ‘verschillende culturen’ en werd in de jaren tachtig opgericht door de vier Marokkaans-Belgische broers Hamra. Over de jaren aangevuld met artiesten uit Senegal, Italië, Griekenland, Jamaica, Engeland en Zaïre. 

Panache Culture werkte samen met artiesten zoals Mad professor, Earl 16, Mickey Spice, Daweh Congo, Prezident Brown, Anthony B, Rico Rodriguez, Black Steel, Macka B en alle artiesten van Barry O’Hare, X-Rated. In 2014 bewerkte de band zelfs Mozart tot reggae met de hulp van muzikanten van het Koninklijk Filharmonisch Orkest Luik! 

22:30 – Afrobeats & more

Brooke Bailey

Maymuna Suleyman aka Deejay Brooke Bailey is een internationale Dj met Ghanese en Belgische roots. Ze is trots op haar Afrikaanse afkomst en toont dit via haar liefde voor Afrobeats.

In 2012 werd ze residentiële Dj in Noxx en over de jaren speelde ze in 30 verschillende landen. Ze werkte samen met bekende artiesten als Ckay, Pappy Kojo, YKB, Davido en Wizkid en staat op de lijst van de beste vrouwelijke deejays ter wereld.

Mis haar dus niet op Sfinks Mundial!

16:30, 18:00 en 20:00 op terrein – Batucada do Brasil

Coco Ralado

De vrolijke percussionisten van Belgisch-Braziliaanse sambastreetband Coco Ralado brengen strakke sambaritmes verrijkt met funk, hip-hop, afro- en samba-reggaebeats.

Ze duiken overal op: van festivalpodia, straatfeesten, naar een radio- of tv-studio. De ambiancemakers namen zelfs een full-CD op onder de titel “Paixão & Fogo” (passie en vuur) en blijven intussen hun sterke reputatie als streetband waarmaken.

Het is geen feest als Coco Ralado niet is geweest!

14:30-16:00 en 20:00-23:30 – Papa Mojito’s bakfiets

Papa Mojito

Intussen een vaste waarde op Sfinks! Je weet wel, d’ie met zijn bakfiets’…
Een verrassende trip langs de schoonste en meest onverwachte muziekskes ter wereld. Papa Mojito op Sfinks is Tango dansen in de middagzon, salsa bij sunset, afro-grooves onder de sterren. Muzikale cocktails uit de wereld geserveerd vanop een mooie bakfiets door de Papa. De nostalgische sfeer van vintage radio’s, vinylplaten en gezelligheid … besprenkeld met af en toe een glaasje mojito. Feest dus, zomaar.

Terrein – dansworkshops op terrein podium

Dance Around The World

Laat je meevoeren op de beats en bewegingen van Congolese Soukouss, Indische Bollywood, Hawaïaanse Hula, Cubaanse Salsa, tot aan Keltische en Vlaamse volksdans en de Griekse sirtaki! Idris David, een 20-jarige danser, begeleidt twee workshops op maat van iedereen! De bewegingen zijn gemakkelijk mee te volgen en voor alle leeftijden. Twijfel dus zeker niet en kom om 14 uur en 16 uur mee een danske placeren!

Salsa Charanga

De lesgevers van Charanga geven om 18u30 een workshop in verschillende stijlen salsa; de Cubaanse stijl, LA-Style, New-York style, Colombiaanse stijl, Miami stijl, … 

Je leert enkele technieken en moves zodat je je op elke party, van welke stijl dan ook, kan amuseren op de dansvloer. 

KIDZ VILLAGE – tot 20:00

Kinderen krijgen hun eigen festival in de Kidz Village. Ga helemaal los op onze legendarische springkastelen en de super coole speeltuin met apenparcours. Je kan je eigen muziek maken op de vele recycled muziekinstrumenten, de knotsgekke installaties van FroeFroe (vanaf 15:00) ontdekken of in jouw favoriete held of dier veranderen aan de do-it-yourself grime-stand.

Voor de allerkleinsten is er een babybar, daar kan in alle rust (borst)voeding gegeven worden. En er is ook een verschoontafel, een koelkast en microgolf oven.