Sfinks Mixed wil elk jaar duurzamer worden. Een klein jaar geleden staken, onder impuls van Sfinks Mixed, enkele Vlaamse Festivals en OVAM de koppen bij elkaar om na te denken over concrete samenwerkingen rond de verduurzaming van hun werking. Er werden verschillende project-ideeën onderzocht en afgetoetst, rond afvalverwerking-en preventie, energieverbruik en mobiliteit. Uiteindelijk werd één project weerhouden, dat op al deze gebieden een reële impact zal hebben op de ecologische voetafdruk van de festivals.
Samen voor duurzaamheid
Om het project haalbaar te maken waren 10 deelnemende festivals nodig, en die werden ook gevonden. 10 Vlaamse festivals investeren voor de komende zomer samen 40.000 euro in een concreet duurzaamheidsproject dat zal zorgen voor minder afval, minder transport en minder energieverbruik. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Vlaamse festivals een dergelijke collectieve financiële inspanning leveren.
Duurzaam de dorst lessen
Concreet zullen de 10 festivals in 30 watertaps investeren, die de medewerkers -en bij sommige festivals ook het publiek- van water zullen voorzien. Dit verkleint zowel de afvalberg en het energieverbruik, omdat er geen extra koeling nodig is. Bovendien vermijden we zo ook het vervuilend transport dat het vervoer van water in flesjes met zich meebrengt. Daarnaast voorzien we herbruikbare bekers of drinkflessen. Samen gaan we zo voor een afvalvrije en energie-arme watervoorziening voor de medewerkers en het publiek.
De deelnemende festivals zijn:
- Ancienne Belgique/Boterhammen in Het Park & Feeërieën (Brussel)
- Boomtown (Gent)
- Cirque Magique (Ledegem)
- Festival Dranouter (Dranouter)
- Manifiesta (Bredene)
- Paradise City (Perk)
- Sfinks Mixed (Boechout)
- SuperVliegSuperMouche (Brussel)
- Theater Aan Zee (Oostende)
- Tomorrowland (Boom)