Gratis Global Festival voor iedereen

Vier dagen lang gratis, eigenzinnig en avontuurlijk festival!
Met muzikale ontdekkingen van veraf en dichtbij, legendarische artiesten, ongehoorde beats&grooves en:

LEGENDES

Marcia Griffiths is dé Godmother van de reggae en sidekick van Bob Marley. Verder reggae met old skooler Freddie McGregor (feat. Di Genius & Chino) en new kid on the block Jesse Royal.  ‘Soul Makossa’ is ongetwijfeld het bekendste nummer van Manu Dibango, maar deze Kameroenese saxofonist verrast na 50 jaar nog steeds.  Rachid Taha, de Prins van de Raï, is terug met een hele strakke groep.  En we zetten een ‘Hommage à Papa Wemba’ op, samen met Bambou Negro en tal van guests.

ONTDEKKINGEN

De razendpopulaire Kaapverdische zangeres, Elida Almeida, heeft net een erg succesvolle toer door Afrika afgerond, en is helemaal klaar om Europa te veroveren.  De toeareg-rockers van Kel Assouf gaan net wat harder dan hun collega’s: Desert-Blues-Rock 2.0  Meer woestijngrooves van Noura Mint Seymali (Mauretanië), door de pers omschreven als de dochter van Oum Kaltoum en Captain Beefheart: Psych Blues!  Wesli mixt zijn Haïtiaanse roots met dancehall en afrobeats.  “Leyenda en Acústico” is een flamenco-project van Esteban Murillo en Marisol Valderrama dat oude tradities een nieuwe interpretatie geeft.  Blick Bassy komt dan wel uit Kameroen, maar zijn muziek is weird universeel: wonderschone dingen op gitaar, cello en trombone!  Tigana Santana haalt zijn muziek uit de Braziliaanse candomblé: rituele zachtheid die je omhelst.  Meer dan 50 instrumenten gaan met het trio Troitsa mee op toer uit Belarus: etno-trad-prog-folk of zo.  Deltas is een Malinees-Frans trio dat heel eigenzinnig composities maakt. Bluesy en dromerig.

GLOBAL DANCE

Broederliefde staat al weken op 1 in Nederland, vette dancehall en meer. Op Pinkpop was het een Bom, nu Sfinks!  Heel wat Dj’s op de Sfinks-podia ook: Sven Van Hees, Masai ft The Roots, Firmeza, Subtropics, Ephniko, Gan Gah, Savane, Junior Goodfellaz, Bibi Seck, Fornication Hi-Fi, Mensch, Erger je Niet, Tsiganisation Project, Selector Matanzas, Babucarr, Young Gun Superior,
Als je goed zoekt kom je ook Papa Mojito, DJ Scale, Radio Martiko en Bankra Bike Soundsystem tegen!
En ook een clubconcert van Den Sorte Skole, die je op 60 minuten en 100-den samples hun versie van de geschiedenis van de muziek tonen.

VAN HIER

Flip Kowlier is met zijn nieuwe groep Ertebrekers meer dan ooit op zijn plek op Sfinks. White Guys, Black Music.  Hannelore Bedert stelt de nieuwe Radio Oorwoud show voor.  Guido Belcanto zingt zoals enkel hij dat kan.  KarKarKar zingt en speelt vanop een draaiende carrousel.  Esperanzah! en Sfinks kijken in samenwerking met Sabam for Culture over de taalgrenzen heen en wisselen keigoede muziek uit: UTZ, U-percut, Borokov en Doylu spelen op beide festivals.

MEER SFINKS

Uiteraard blijft Sfinks een familie-festival. Mét het grootste kids-festival van Vlaanderen: elke dag een non-stop aanbod van de leukste workshops, fijnste muziek, catchy concerten, mooie verhalen, zwembaden, Airvag-springsculpturen, grime, henna, dansen, zingen, spelen én een eigen bar! Zelfs voor Baby’s…

Eten en drinken doe je op Sfinks duurzaam, lekker én gezellig. Onze koks toveren de fijnste gerechten uit hun muts, onze vrijwilligers bedienen je met de glimlach. Met elk drankje en hapje help je Sfinks gratis houden!

Natuurlijk beleef je Sfinks niet alleen op de podia. Heinz Baut tart de zwaartekracht in een immens hoge bamboetoren, je kan dagelijks je dag starten met yoga, er is een hele leuke markt, er zijn verrassende acts, …