Teofilo Chantre

Kaapverdië

Kaapverdische saudade doorspekt met bossa nova, bolero en jazz

Kaapverdië heeft veel muzikaal talent voortgebracht, zo ook Teofilo Chantre. Bekend werd hij door zijn nummers op Cesaria Evora’s beroemde album ‘Miss Perfumado’, waarna hij een hele reeks veelgeprezen albums uitbracht.

Toen Teofilo dertien was emigreerde de familie Chantre van het eiland São Nicolau naar Frankrijk. Aldus kreeg de typerende Kaapverdische eiland melancholie van ‘saudade’ – een verlangen naar het verleden of thuis, een nieuwe dimensie. Als 17-jarige verdiepte de jonge muzikant zich in zijn Portugees-Afrikaanse roots en van daaruit groeide een unieke Teofilo- stijl. Invloeden rondom werden samengesmeed tot een bijzondere combinatie van traditionele Kaapverdische ritmes, Braziliaanse bossa nova, Cubaanse charanga, een vleugje Franse kamermuziek en Creoolse jazz. 

Chantres warme stem zingt in het Creools, Portugees en Frans. Bitterzoete morna’s en levendige en satirische coladeiras klinken naast nostalgische walsen en mazurkas. Chantre schreef ook de tekst voor het nummer ‘Ausencia’, met muziek van Goran Bregovic en gezongen door Evora voor de film ‘Underground’. Dit won de Palme d’Or  in Cannes. 

Laat je meedrijven van het Kaapverdische eiland tot aan de Caraïben en verder weg. Genietend van de nieuwe horizon, met een vleugje heimwee en saudade. 

Sfinks werkt nauw samen met tal van internationale partners. We hebben een groot en sterk netwerk van festivals en muziekorganisaties over de hele wereld. Die lokale specialisten houden ons voortdurend op de hoogte en inspireren ons met straffe en onverwachte artiesten. Zo groeit er elk jaar een unieke, met de hand geplukte line-up vol originele pareltjes en internationaal opkomend talent!

Sfinks werd geïnspireerd door deze artiest op  ‘Atlantic Music Expo‘ in Kaapverdië. Atlantic Music Expo is een vaste stop in onze prospectie-planning. Zo ontdekten we Teofilo die niet alleen componist was voor Cesaria Evora, maar ook zelf bijzonder concerten speelt.