Rodrigo Cuevas

Spanje

Spaanse folklore met een serieuze twist

Rodrigo Cuevas is een performancekunstenaar, zanger, componist, en multi-instrumentalist uit Asturië, in het noordwesten van Spanje. Maar boven alles noemt hij zichzelf een toegewijde volksmenner of folkloristische agitator. 

Rodrigo beweegt als een vis in het water in traditionele muziek en dans, maar er is weinig traditioneel of archaïsch aan de Spaanse zanger. Zijn optredens zijn doorspekt met politieke en sociale thema’s en vooral de topic LGBT-rechten, iets wat terugkomt in letterlijk alles wat hij doet. 

Door emblematische volksmelodieën te combineren met subtiele elektronica, gekleed in androgyne kostuums, kousen en houten stiletto schoenen, katapulteert de cabaret diva een een diepgewortelde traditie naar het hier en nu.  

Vol humor, elegante erotiek en meeslepende verhalen brengt hij de boodschap dat cultuur gebaseerd op imago een leeg vat is, en pleit voor de herwaardering van oude levenswijzen.  

Opgeleid in de academie, beweert de muzikant meer over kunst te hebben geleerd van zijn buren in het kleine dorp waar hij woont (een locatie die hij geheim houdt).