Kader Tarhanine

Algerije, Mali, Sahara

De meesterlijke gitarist en gouden stem van de Sahara komt weer naar Sfinks Mixed!

Kader Tarhanine, de parel van de moderne Toeareg-muziek, is de artiest waar jongeren in de Sahara het meest naar luisteren. Hij belichaamt nieuwheid, jeugdigheid en natuurlijk talent. Hij werd bekend in 2012 met het nummer ‘Tarhanine Tegla’ of ‘Mijn liefde is verdwenen’.

Kader heeft Malinese ouders, werd geboren in Niger maar groeide hij op in Zuid-Algerije. Hij laat hij zich inspireren door het rijke repertoire van deze Sahel-Sahara-regio waar zijn roots liggen.

In 2018 werd zijn laatste album opgenomen ‘Ikewane’ (‘Wortels’) in de Moffou-studio van Salif Keita in Bamako. Ikewane is een hymne aan liefde, eenheid en vrede. Het is ook een oproep tegen clandestiene emigratie en pleit voor de ontwikkeling van de Sahara. Kader Tarhanine werkte ook samen met enkele van Mali’s topartiesten zoals Fatoumata Diawara en Sidiki Diabaté. Hierdoor werd hij een ambassadeur van vrede (door middel van muziek) tussen de noordelijke en zuidelijke regio’s van Mali, lang verscheurd door politieke en etnische conflicten

Gewapend met zijn gitaar vult hij de traditionele touareg-melodieën aan met echte rockklanken. Met teksten geïnspireerd door Sahel-poezie en Arabische poëzie, wordt Kader’s muziek gezongen door Toearegs over de hele wereld. Zijn verhalen over liefde, de woestijn, verbanning en vrede brengt hij met een prachtige stem die ondersteund wordt door aanstekelijke ritmes. Met zijn 5 muzikanten veroverde hij reeds het merendeel van de Sahara-landen en een deel van de Maghreb, en ook Boechout toen hij hier in 2018 speelde!