Dieudonné Fokou

Kameroen

Donderdag en vrijdag 16:00 – 17:00 en 18:30 – 19:30
Zaterdag en zondag 14:00 – 15:00, 16:00 – 17:00 en 18:00 – 19:00

Dieudonné Fokou is een beeldhouwer, schilder en zeefdrukker die werkt rond thema’s van vrede, gerechtigheid en de menselijke conditie. Hij werd geboren in 1971 in Bamendjou, Kameroen en zijn atelier bevindt zich op de rots van Messassi. De kunstenaar werd opgeleid door twee Kameroense meesters in beeldende kunst: Jean Kouam Tawadje en Joseph Francis Sumégné.

Dieudonné Fokou roept het concept van coëxistentie op en vindt zijn inspiratie in de vraagstelling rond identiteiten, zijn persoonlijke ervaringen en ontmoetingen. Vervolgens blaast hij letterlijk nieuw leven in bergen afgedankte materialen (plastic, printplaten, ijzer, koper). Deze experimenten met gerecycleerde sculpturen hebben geleid tot series als: ‘Farewell to wars’, ‘The Poetry of Metal’ en ‘The Digital Destiny’. 

In een visie om ideeën en kunst te delen en co-creëren, neemt hij geregeld deel aan theatrale, cinematografische of animatieprojecten. Zijn kunstwerken zijn periodiek te zien op tentoonstellingen in Afrika, de Verenigde Staten en ook in Europa. 

Dieudonné Fokou ontwikkelt een poëzie in zijn sculpturen, waarin hij speelt met de leegte, het volle, de vlakte, het zichtbare en het onzichtbare.

Op Sfinks werkt hij aan de boomvrouw ‘La Généreuse, die chocolade uitdeelt aan wie haar tegenkomt. Dit is een mooie link tussen Kameroen (waar volgens hem de beste cacaobonen ter wereld geteeld worden) en België (waar volgens ons met die Kameroense bonen de beste chocolade ter wereld gemaakt wordt). Hij startte zijn bouwwerk in Kameroen, werkte er in Frankrijk verder aan en kwam midden juli aan in Boechout om het helemaal af te maken.

Ga er naar op zoek, er zal waarschijnlijk maar één boom zijn die zich verplaatst, dus niet te missen!

Dit project komt tot stand mede dankzij de hulp van Institut Français du Cameroun (IFC).