Bertânia Almeida

Kaapverdië

In 2023 bracht Bertânia haar debuutalbum ‘Descobri’ uit, dat nummers bevat van B. Leza, Vasco Martins, Mário Lúcio, Antero Simas, Juloca Pereira, Amândio Cabral en Tibau Tavares. Het is een samenwerking met de bekende muzikant Bau (Rufino Almeida) en brengt de kenmerkende Kaapverdische stijl van morna’s – vol sodade en melancholie. 

“ (…) Ik wilde de rijkdom van onze morna laten zien. Ik heb mornas van verschillende eilanden gekozen, elk eiland heeft zijn eigen geluid, zijn eigen bijzonderheid.”

Morna en sodade gaat over liefde, vertrek en terugkeer, scheiding en hereniging, verlangen naar een geliefde ver weg, heimwee naar de schoonheid van de Kaapverdische archipel, de zee, het lijden in het nieuwe land, de isolatie van de eilandbewoner en het noodlot.

Bertânia Almeida werd geboren in São Nicolau – Kaapverdië en studeerde architectuur in Coimbra-Portugal. In 2009 keerde ze terug naar Kaapverdië en tien jaar later werd haar muzikale passie opnieuw aangewakkerd. Ze gaf concerten in Mindelo, gepromoot door ‘Serenata Produções’. Af en toe nam ze deel aan evenementen op het eiland Sal en in de stad Praia. Nu verdeelt ze haar tijd tussen architectuur en muziek!