Pankisi Ensemble

Georgië

Muzikale magie uit de Kaukasus – mix van Tsjetsjeense melodieën en Georgische polyfonie 

De Pankisi vallei is een regio in Georgië, nabij de grens met Tsjetsjenië. De regio is bekend om zijn traditie van een duizend jaar oude wijnbouw en oude orthodoxe kloosters, maar vanaf nu ook om het Pankisi Ensemble. 

De volledig vrouwelijke groep, gevormd door Bela Mutoshvili, brengt Tsjetsjeense muziek die zelden buiten hun eigen gemeenschap te horen is. Hieronder vallen epische legendes zoals “Illi”, religieuze soefizangen en zelfs liefdesliederen. De ‘Zikr’ is een mythische Soefi-dans die vooral voorkomt in de Kaukasus en specifiek bij de Tsjetsjenen. De Zikr en andere rituelen zijn aan een opmars bezig, vooral als antwoord op de Russische onderdrukking.

Het Pankisi Ensmble vermengt deze Tsjetsjeense muziek met traditionele melodieën en polyfonie uit de Georgische folklore. Het resultaat is een bijzonder unieke stijl die de verschillende (muzikale) culturen van de Kaukasus verbindt, en de tradities naar een moderne wereld vertalen. In januari 2023 verscheen hun debuutalbum “Music of Kists, Chechens of Georgia”. 

Laat je meedrijven naar de Kaukasus door deze rebelse en betoverende gezangen!