Derya Yıldırım & Grup Şimşek

Turkije

Anatolische psych-pop: mix van Turkse folk en psychedelica

Derya Yıldırım & Grup Şimşek is stevig op weg om Turkije ’s nieuwste popsensatie te worden! Deze bende maakt heerlijke, hedendaagse Turkse psych-pop: een hypnotiserende mengeling van Anatolische folk, Turkse rock uit de jaren ’70, psychedelia, pop, funk en jazz. 

De groep ontstond in 2014 en gaven een psychedelische draai aan de Anatolische jaren ‘60 en ‘70 –  oldies van o.a. Selda Bağcan, Barış Manço, Moğollar. Ze spelen ook prachtige eigen composities in hetzelfde genre en met een scherp gevoel voor improvisatie. Zo leiden ze de rijke Turkse poëzie de toekomst in zonder het verleden te vergeten. 

Spilfiguur van deze band met muzikanten uit Turkije, Duitsland, Frankrijk en Engeland is de jonge zangeres en multi-instrumentalist Derya Yıldırım. 

Yıldırım werd geboren in een multiculturele buurt van Hamburg, waar ze werd beïnvloed door de cultuur en muziek van naburige gemeenschappen en die van haar familie. Ze leerde de bağlama naast piano, saxofoon en gitaar. Hoewel ze meertalig is, zingt Yıldırım uitsluitend in het Turks: de taal waarin ze zich emotioneel het best kan uitdrukken. Haar unieke, warme stem straalt zowel melancholie als verlangen uit. 

Aangevuld met fantastische psychedelische saz-melodieën, orgel-lijnen en strakke ritmes zorgt dit voor onstuimige, uiterst dansbare en hypnotiserende grooves!