Tanya Stephens

Jamaica

Legendarische reggae- en dancehall icoon

Tanya Stephens is ongetwijfeld één van de meest invloedrijke vrouwelijke reggae- en dancehallartiesten die eind jaren negentig opkwam. De Jamaicaanse queen is erin geslaagd om een indrukwekkende muzikale erfenis te creëren en haar carrière duurt inmiddels al meer dan drie decennia.  

Tanya Stephens brak door met hits zoals ‘Yuh Nuh Ready Fi Dis Yet’ en eeuwige klassieker ’t’s A Pity’.
Ze is een drijvende kracht achter gelijkheid, een strijd die ze op elk podium in de schijnwerpers zet en daarmee ook alle clichés rond vrouwen en dancehall. Dit feministisch icoon wikt haar woorden niet als het aankomt op slappe minnaars, macho’s én eender welke vorm van onrechtvaardigheid.

In 2022 bracht ze na een album break van tien jaar ‘Some Kinda Madness’ uit, waarvoor ze overladen werd met lovende kritieken. Zoals ze zelf schrijft, is alles een vorm van ‘madness’: 

Everything is madness to me. Humans are the most complex and self-sabotaging animals on the planet. We do everything that goes against our sustainability, our survival on the planet. When we do something good it is to correct something really, really bad that we did before.

Kortom, een niet te missen power woman met vlijmscherpe teksten en up-tempo riddims!