Khadija El Bidaouia

Met haar unieke stem, haar charismatische live-performances en vrouwelijke glamour, is ze de diva par excellence van de Aïta en Chaâbi  of Marokkaanse feest muziek! Buikdansers, glitters en ya habibi!

Khadija El Bidaouia begon haar carrière jong als danseres en werd vanaf 1979 beroemd als zangeres. Ze is een van de meest toonaangevende artiesten van de Chaabi en Aïta muziek! Chaâbi, wat ‘volks’ betekent, is dé favoriete dansmuziek in Marokko. Aïta – ‘schreeuw’ of ‘klaagzang’ – brengt op een krachtige en poëtische manier smart, vreugde en liefde over. Aïta wordt gezongen in het Darijga (Marokkaans Arabisch) door groepen van muzikanten, zangers en dansers. 

Het erfgoed van Aïta werd vastgelegd in een uit tien cd’s bestaande anthologie Ckikhates & Chiouks de l’Aita, samengesteld door Brahim El Mazned, directeur van het Timitar Festival in Agadir en initiatiefnemer en directeur van het festival Visa For Music in Rabat. In februari 2018 werd de anthologie onderscheiden met de prestigieuze  prijs ‘Coup de cœur’ van de Académie Charles Cros.