Bab L’ Bluz

Frankrijk, Marokko

Frans-Marokkaanse psychedelische gnawa rockband

Bab L’ Bluz is een Frans-Marokkaanse psychedelische rockband geïnspireerd door Gnawa- en Hassani-tradities, die de blues wilt terugwinnen voor Afrika. Bab L’ Bluz betekent dan ook ’toegangspoort tot de blues’, vanuit het idee dat de blues, zo nauw verbonden met Amerika, voortkomt uit Afrikaanse muziek.

De release van de album Nayda! in 2020 kreeg veel lovende kritieken van Mojo (Top 10 wereld album van het jaar), Songlines Beste albums van 2020, The New York Times, Vogue Arabia, BBC, Le Monde, Financial Time, Pan African Music, Uncut, Radio Nova… In 2021 won Bab L’ Bluz de Songlines Music Awards in de categorie Fusion!

Bab B’Luz wordt geleid door een Marokkaanse vrouw in een traditioneel mannelijke rol, en wil een revolutie van attitude onderstrepen volgens de Nayda-beweging. Deze nieuwe golf van artiesten en muzikanten inspireert zich op hun lokale erfgoed en zingt woorden van vrijheid in het Marokkaans-Arabisch dialect van Darija. 

Nayda! verweeft traditie en hedendaagse zware bas- grooves, Arabische teksten en zwevende gezangen. Laat je meeslepen door deze funky en ritmische pulsatie vanuit het hart van de Maghreb!

Voor de samenstelling van het programma werkt Sfinks samen met internationale partners. Dit netwerk van lokale specialisten zorgt ervoor dat de nieuwste evoluties en trends binnen de wereldwijde muzieksector gedeeld worden, en dat de partners elkaar inhoudelijk kunnen inspireren in een soort een muzikaal uitwisselingsproject. Zo groeit er elk jaar een unieke, met de hand geplukte line-up vol originele pareltjes en internationaal opkomend talent!

Voor Sfinks Mixed 2023 werd Bab L’ Bluz aanbevolen door ‘Visa For Music’.