Adédèjì

Nigeria

Funky reis diep door de West-Afrikaanse Yorubacultuur

Warm en groovy wordt het deze zomer wanneer de Nigeriaanse muzikant Adédèjì Sfinks Mixed bezoekt. De briljante meestermuzikant neemt je mee naar Lagos, een bruisende metropool waar coole swingende West-Afrikaanse tradities zich vermengen met internationale hybriden van soul, jazz en funk. Vanuit deze rijkdom aan ritmes creëert Adédèjì een explosieve stijl van vintage afrobeat en eclectische Yoruba-geluiden en doorspekt met verhalen uit zijn kindertijd alsook politiek geëngageerde teksten over mensenrechten.

Een meesterlijk gitaarspel met een unieke polyritmische techniek, begeleidt een wonderlijke stem met hier en daar wat James Brown uitspattingen en invloeden van Stevie Wonder, Prince, Prince Sunny Ade en Fela Kuti. Kortom: energetische en soulvolle muziek van topniveau!

Op 10-jarige leeftijd werd Adédèjì Adetayomet de leider van een Yoruba Church Choir, en drie jaar later trad hij op met lokale Nigeriaanse sterren. Later studeerde hij af aan het London College of Music met een licentiaat in gitaarspel en specialiseerde hij zich verder aan het Prins Claus Muziekconservatorium in Nederland met een bachelor in Jazzmuziek.
Adédéji’s eerste album, “Ajo”, featuring Lionel Loueke, leverde hem in 2012 de ‘The North Netherlands Young Talent Award’ op. Zijn tweede album ‘Afreekanism’ met Orlando Julius werd bekroond met de ‘LBM Awards – Best Afro Fusion Artist’ in Nigeria 2017. Het derde album ‘Yoruba Odyssey’ (2022) is een project dat teruggaat tot de kern van Adédèjì’s roots.